Tvådelad bild: Till vänster syns sedlar och mynt. Till höger en bild på en strand i skatteparadiset Caymanöarna.
Foto: Fredrik Sandberg & David McFadden / TT

Forskare: Skatteplanering underminerar kollektivet

3:28 min

40 miljarder kronor i svensk skatt undanhålls via skatteparadis varje år. Det underminerar tilltron till systemet om vissa smiter undan, menar forskare.

"En massa asfalt så du kan köra runt med din bil". "Två gratis universitetsexamen" och "lyckade cellgiftsbehandlingar för båda mina föräldrar". 

Det är några exempel på vad som skrivits under hashtagen #vadfanfårjag, en hashtag som exploderat i sociala medier efter att Leif Östling, ordförande i Svenskt Näringsliv försvarat sin skatteplanering av miljontals kronor som placerats i skatteparadiset Malta med just de orden.

Östling är en av de många förmögna svenskar som avslöjats i ett samarbete mellan bland andra SVT och TT under namnet Paradise papers.

Agerandet har väckt massor av reaktioner och tankar kring etik, moral, samhällssystem och välfärd.

– Det sticker i ögonen, säger forskaren Joakim Sandberg vid Göteborgs Universitet och förklarar hur Östlings uttalanden både väcker ilska men också leder till en urholkning av synen på kollektivet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista