en bild med glasrör med lysande mareld samt Jenny Lindström
Marelden är ett lysande fenomen som Jenny Lindström forskar på. Foto: Erik Selander/Madeleine Blidberg-Sveriges Radio

Mareld har ett avskräckande syfte

3:06 min

Tycker du om att bada i augusti? Då har du säkert sett mareld. Det är små mikroalger som lyser upp vattnet när dom känner sig hotade.

Mareld är en encellig organism, en mikroalg. Dom använder sitt ljus för att försvara sig mot lite större kräftdjur som vill äta upp dom.

– Vi har sett att marelden kan kontrollera sitt ljus när dom möter doftämnen från kräftdjur. Kräftdjuren sänder ut doftämnen i vattnet, marelden känner av att nu börjar det bli farligt och då ökar dom sin ljuskapacitet, säger Jenny Lindström forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet.

– Ljussignalen blir som ett larm och när kräftdjuret vill äta upp mareldsdjuret så kommer dom i kontakt med varandra. Kontakten triggar en väldigt snabb ljusblixt. Då blixtrar cellen till och hoppkräftan blir då antagligen rädd, tror Jenny Lindström vid GU.

Större fiskar kan i sin tur attraheras av det här ljuset och då är det kräftorna dom är intresserade av. Mareld finns i alla hav, däremot inte i sötvatten.

Forskarna hoppas kunna använda resultatet av sina studier för att se hur till exempel uppkomsten av algblomning påverkas av att det finns lysande organismer i havet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista