Blond kvinna
Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio

Lärarförbund sågar förslag om slopad undervisning i modersmål

1:29 min

Lärarnas riksförbund håller inte med de riksdagspolitiker inom Moderaterna och Sverigedemokraterna som tycker att man borde avskaffa modersmålsundervisningen för nyanlända.

Frågan om modersmålsundervisning har blossat upp igen.

I debattartiklar i Aftonbladet och Göteborgs-Posten framför både toppmoderater och riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna att man vill avskaffa modersmålsundervisning för nyanlända. Det har vi berättat om tidigare i dag.

En av författarna är Sverigedemokraten Robert Stenkvist som är riksdagsledamot från Västra Götaland och han säger till P4 Göteborg att nyanlända barn borde gå i förberedelseskola för att lära sig svenska innan de slussas till en vanlig klass.

– De kan ju sitt modersmål när de kommer hit som 8-12 åringar.  Det verkar helt inadekvat att de ska undervisning i det, säger han.

 Åsa Fahlén ordförande i Lärarnas Riksförbund håller inte med:

 – Väldigt mycket forskning visar att man om barnen får läsa modersmålsundervisning så lär de sig det nya språket lättare. Det är djupet i modersmålet som man anser kan hjälpa barnen att lära sig svenska, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista