En vacker silverfärgad kista
Rutger von Aschebergs kista Foto: Hasse Andersson/Sveriges Radio.

Magnifik kista renoverad

Christoph Gamer: Vi är väldigt glada över renoveringen.
2:42 min

Tidigare i år lyftes en förnämlig stora begravningskista ut ur Tyska kyrkan för restaurering. I kistan finns kvarlevorna av Karl XI:s närmaste man Rutger von Ascheberg.

Guvernören och fältherren, greve Rutger von Ascheberg (1621-1693) har gett namn åt Aschebergsgatan i Göteborg. 

Han var med i 15 stora slag för Sverige och blev sedan militärchef över hela sydvästra Sverige, från södra Skåne till norra Bohuslän. Han fick hela 25 barn tillsammans med sin fru och då han avled blev han begravd i en mycket vacker kista, gjord av guldpläterat silver. 

– Han hade ett hus på Gustav Adolfs torg och så köpte han loss en bit mark 1681 för att bygga ett gravkor till sin familj, berättar Lennart Palm, som är musiker och som har hjälpt till med att få kistan renoverad.  

– Kistan restaurerades förra gången på 1800-talet och nu hade den blivit väldigt grå, svart och tråkig. Nu är vi väldigt glada över att ha fått den tillbaka i det här fina skicket, berättar Christoph Gamer vid Tyska kyrkan. 

I mars i år lyftes innerkistan av zink som innehåller kvarlevorna ut och sedan har kistan körts iväg för att renoveras. Idag har den alltså återbördats till Tyska kyrkan och är skinande fin. 

 Kyrkan är öppen för allmänheten fyra timmar om dagen. 

FILM: Se kistan lyftas in i kyrkan på Instagram!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".