tre glada personer vid ett bord
Ewa Wiberg, rektor för GU och Björn Broström, rektor högskolan i Borås skrev under avsiktsförklaringen i närvaro av landshövdingen Anders Danielsson. Foto: Sofia Blad/Sveriges Radio

GU vill hjälpa Borås att starta polisskola

2:15 min

Idag skrev Göteborgs universitets rektor Eva Wiberg under en avsiktsförklaring för att GU ska starta en polisutbildning tillsammans med Högskolan i Borås.

Idag finns polishögskolor i Stockholm, Umeå och Växjö. Det är redan bestämt att en polishögskola ska starta i Malmö 2019. Ytterligare en högskola utlovas, den ska ligga i Västsverige men det är inte klart var. Både Halmstad och Borås har visat intresse. 

Göteborgs universitet vill stötta Borås stad genom att skriva på en avsiktsförklaring där man förklarar sig villig att starta en polishögskola tillsammans med högskolan i Borås. Ansökan ska vara inlämnad den 14:e november.  

– Vi är glada över att vi kunde signera avsiktsförklaringen i närvaro av landshövdingen Anders Danielsson, säger Ewa Wiberg, rektor för Göteborgs universitet. 

GU kan hjälpa till med juridikutbildning, ekonomi, beteendevetenskap och etik. Ämnen som inte finns vid högskolan i Borås.

– Då kan vi tillhandahålla den undervisningen för högskolan i Borås räkning. Vi hoppas kunna få ut en hel del forskning inom till exempel beteendevetenskap och juridiska frågor, säger Ewa Wiberg.

Det är regeringen som beslutar var den nya polishögskolan ska ligga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista