Me too. Kampanjen på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp.
Me too. Kampanjen på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Film i Väst avbryter samarbete med filmproducent

0:25 min

Film i Väst avbryter allt samarbete med den danske filmproducenten Peter Aalbaek Jensen som anklagas för sexuella trakasserier.

Beslutet togs på tisdagskvällen efter ett möte mellan Film i Väst och det danska filmbolaget Zentropa, enligt ett pressmeddelande.

– Han tar inte anklagelserna på allvar, han bagatelliserar det hela, säger Ulrika Grönerus på Film i Väst.

"Zentropa accepterar att Peter Aalbaek Jensen inte kan ha funktionen som exekutiv producent i nya samproduktioner med Film i Väst", säger svenska filmbolagets vd Mikael Fellenius.

Peter Aalbæk Jensen har pekats ut i samband med metoo-kampanjen där flera kvinnor vittnat om sexuella trakasserier inom Zentropa.

Stjärnproducenten, som själv kallar sig för "Svinet", har slagit ifrån sig. Nyligen förklarade han för SVT:s "Kulturnyheterna" att han tycker att det är roligt att tafsa och inte har för avsikt att sluta.

Zentropa grundades av Peter Aalbæk Jensen tillsammans med regissören Lars von Trier. Film i Väst och Zentropa har samproducerat flera filmer regisserade av von Trier, bland andra kommande "The house that Jack built".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista