Blond kvinna med glasögon
1 av 2
Susanne Rappmann Foto: Svenska kyrkan
En man och en kvinna i prästkragar
2 av 2
Susanne Rappmann efterträder Per Eckerdahl som biskop i mars nästa år. Foto: Sofia Blad/Sveriges Radio

Göteborg stift får sin första kvinnliga biskop

Susanne Rappmann: Idag är jag väldigt glad
1:59 min

Susanne Rappman från Lindome blir Göteborgs stifts nya biskop. Det blir den 24:e i ordningen sedan den första biskopen 1665.

Det preliminära valresultatet visar att Susanne Rappmann valdes med siffrorna 68,8% mot Erik Johanssons 29,6%. 

– Det känns fantastiskt, väldigt roligt men också med viss bävan. Det är ett jättestort och spännande uppdrag som jag kanske inte vet allting om, säger Susanne Rappmann och fortsätter: 

– Till och börja med ska jag lyssna in, lära känna människor, lyssna in vad som finns och lära av andra. Som biskop hoppas jag hålla ihop stiftet och leda det framåt. Att vara en kyrka i tiden.

Susanne Rappmann har varit präst i 25 år. Hon arbetar sedan 2014 som kyrkoherde i Mölndals pastorat i Göteborgs stift. Hon är också kontraktsprost i Mölndals kontrakt. 

I slutet av februari 2018 går biskopen Per Eckerdal i pension. Den 4 mars tillträder Susanne som ny biskop. 

Förberedelserna har pågått under lång tid, det omfattar bland annat förslag och nomineringar, nomineringsval och utfrågning, val och utnämning, stavnedläggning och avsked, vigning i Uppsala domkyrka och välkomnande i Göteborgs domkyrka.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".