En grå och molnig himmel.
Solchanserna verkar inte bli stora i veckan som kommer. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Därför kallpratar vi om vädret

2:31 min

Vädret är ju ett ämne som engagerar många. Vi svenskar älskar att prata om vädret. Är det bara kallprat? Samtalsforskaren reder ut betydelsen av väderprat.

Att kallprata om saker som vädret handlar om att visa varandra att vi är normala, trevliga människor, säger Charlotte Lundgren, samtalsforskare och lektor vid Linköpings Universitet.

– Det är lite som att plocka loppor på varandra. Vi visar för andra människor att vi är i samma situation, att vi hör ihop som ett socialt kitt. Vi människor är sociala djur och beroende av varandra, det handlar ju inte bara om fortplantning och ren överlevnad utan också om att vi ska mår bra, säger Charlotte Lundgren.

Dessutom bor vi i ett land med ett klimat där vädret skiftar mycket, och det skiftar också mycket inom landet. Då är det naturligt att vi pratar extra mycket om vädret, berättar hon. 

P4 Göteborg har även gett sig ut på stan och pratat väder med några göteborgare, hör det här.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista