porträtt av Ulrika Grönérus som är kommunikatör på Film i väst
Ulrika Grönérus säger att de på Film i Väst kräver att produktionerna ser till att deras personal inte blir utsatta för sexuella övergrepp på jobbet. Foto: Pressbild Film i Väst

Film i Väst: Det är på tiden

4:28 min

Filmbranschen får hård kritik av nästan 500 kvinnliga skådespelare. Film i Västs kommunikatör Ulrika Grönérus tycker det är på tiden att övergrepp på inspelningsplatser får ett stopp.

– Det är på tiden. Som kvinna tycker jag det är oerhört bra att det här kommer fram, jag tror tyvärr det här är toppen av ett isberg, säger Ulrika Grönérus till P4 Väst.

I manifestet, som publicerades på SvD, berättar skådespelare anonymt om vad de utsatts för på inspelningsplatser och i produktioner. En kvinna säger bland annat att regissören under inspelningen av en sexscen la sig ovanpå hennes och visade hur han ville att den manliga skådespelaren smekte henne. En annan berättar att hon, när hon var minderårig, fick kritik för att hon inte såg tillräckligt kåt ut.

Film i Väst är en viktig finansiär i filmbranschen och enligt Ulrika Grönérus har de nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp vid de produktioner de finansierar.

– Jag tycker det är riktigt allvarligt när sådant här händer på arbetsplatser. Det här handlar om maktstrukturer. Det är bra att det kommer fram.

Hur tillämpar ni er nolltolerans i praktiken?

– Vi har precis tagit itu med det här med Zentropa och en av grundarna där. Vi tar det väldigt allvarligt och för diskussioner med bolagen. Vi är inte arbetsgivare men vi har ju avtal med produktionsbolagen som är arbetsgivare och ska se till att det här följs, säger Ulrika Grönérus.

Räcker det då? Eller går man bara till en annan finansiär om ni bryter samarbetet?

– Jag hoppas att fler höjer rösten och att det blir en start på något väldigt bra det här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista