Ljusdioder bland träden i palmhuset
1 av 3
Ljusinstallation i tropikhuset. Foto: Ehwa Lindström/Sveriges Radio
Blåaktigt ljus
2 av 3
Foto: Ehwa Lindström/Sveriges Radio
Ljusblå lysande cirkel med gröna prickar
3 av 3
Foto: Ehwa Lindström/Sveriges Radio

Ljusutställning lyser upp Palmhuset

Lisa Brunnström: Trädgårdsföreningen firar 175 år
3:03 min

För att lysa upp i höstmörkret visas några av den brittiske ljusdesignern Bruce Munros installationer i Palmhuset på Trädgårdsföreningen från i morgon.

Ljusutställningen heter LIGHT och är i symbios med växtligheten i Palmhuset. Den består av sex olika ljusinstallationer med bland annat små flimrande ljuspunkter och stora projicerade ljusanimationer med ljud som komplement. 

– Vi har fem rum som har fått var sin ljusinstallation, dessutom har vi ett åskväder i bakgrunden, berättar  Lisa Brunnström, evenemangsledare för park och naturförvaltningen och fortsätter: 

– Parken firar 175 år i år. Vi ville avsluta jubileumsåret med en stor härlig utställning och då kom vi på att vi skulle fråga ljusdesignern Bruce Munro. Det är första gången hans verk visas i Sverige. 

 Ljusdesignern Bruce Munro är främst känd för att arbeta med fiberoptik i sina ljusinstallationer, LED lampor, digital projektion och olika lysande objekt. Han har tidigare ställt ut på Victoria and Albert Museum i London, på Guggenheimmuseet i New York och vid Uluru (Ayers Rock), Australien.

Utställningen kommer att vara på plats mellan den 10 november till den 21 januari. 

Bruce Munro har även satt upp en ljusinstallation i Slottskogen under namnet Göteborg Gathering. Där är temat exotiska fåglar mitt i det svenska vinterlandskapet. Ljusinstallationen visas i backen upp mot Naturhistoriska museet, intill entrén vid Linnéplatsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".