Eriksberg och till höger Stefan Löfven.
Arkivbilder. Foto: Annette Friberg & Wiktor Nummelin / TT

Därför kommer EU-topparna till Göteborg

5:36 min

I november kommer EU till Göteborg. Under tre dagar påverkas staden av trafikomläggningar, stängda skolor och en massiv polisinsats. Så varför ska EU-topparna mötas i Göteborg?

Rättvisa jobb och tillväxt är ämnet för diskussion när EU:s toppolitiker möts i Eriksbergshallen den på förmiddagen den 17 november. På grund av säkerhetsskäl spärras områden av kring hotellet Gothia Towers och möteslokalen Eriksbergshallen från onsdagen den 15 november fram till någon gång efter lunch fredagen den 17 november.

P4 Göteborg har rapporterat om hur mötet påverkar Göteborgarna och flera lyssnare har ställt frågan: Varför hålls mötet i Göteborg?  

Statsminister Stefan Löfvens statssekreterare Hans Dahlgren arbetar med EU- och utrikesfrågor. 

– Det här var en idé som Stefan Löfven lanserade i Europaparlamentet för snart ett och ett halvt år sedan. Han föreslog att man skulle ha ett möte inte bara för ledare från de olika medlemsstaterna, utan också företrädare för olika parter på arbetsmarknaden, ungdomsorganisationer och andra frivilligorganisationer. Det är stora förväntningar på det här mötet, säger han. 

Varför ville statsministern arrangera ett sådant här möte? 

– Frågor om rättvisa jobb och tillväxt har inte varit i fokus i den Europeiska debatten, det ville Stefan Löfven ändra på, säger han. 

Varför hålls mötet i Göteborg och inte i till exempel Stockholm? 

– Regeringen vill engagera hela Sverige i sin politik, också när det gäller EU-politiken. Det här är frågor som berör hela Sverige och då måste hela Sverige vara med. Nu kan ju inte alla städer arrangera ett sådant här möte, det krävs en viss storlek och där ligger Göteborg väl till, säger han. 

Vad är det som gör att Göteborg passar då?

– Det är en stor stad med en stor flygplats. Det finns gott om hotell och fina konferensutrymmen. Det finns också en vana hos organisatörer och polisen att hantera stora möte, det är en fördel i sammanhanget, säger han. 

Det är en stor poliskommendering, delar av stadstrafiken stängs ner och flera aktörer får plocka fram extra resurser, vem står för notan? 

– Det är lite olika notor här. Säkerhetsarrangemang och bevakning står polismyndigheten själva för. Annars står regeringskansliet för en del av kostnaderna för själva arrangemanget men också EU-kommissionen i Bryssel som är medarrangörer tar en del kostnader, säger han.

Varför kan inte de här mötena hållas i Bryssel? Varför ska EU-topparna mötas runt om i Europa? 

– När Sverige blev medlem i EU 1995 så hade man möten i medlemsländernas huvudstäder och storstäder, såsom i Göteborg 2001. Sen bestämdes det att man skulle ha alla toppmöten i Bryssel, dels av säkerhetsskäl men också för att spara på en del kostnader. Men det där är inte alltid en fördel. Vill man engagera EU-medborgarna i de här frågorna som gäller EU:s arbetssätt och som ändå påverkar invånarna ganska mycket så måste man vara ute med sin verksamhet i de länder som är berörda. På senare tid har det blivit fler och fler sådana här möten i andra städer, säger han. 

Vad har Sverige att vinna på att stå värd för ett sådant här möte? 

– För det första så visar det att vi är engagerade i EU. För det andra så för det upp frågorna om rättvisa jobb och tillväxt på agendan, säger han. 

Och Göteborg och Västsverige som region, vad vinner man på att visa upp sig såhär? 

– Jag tror att ett lyckat toppmöte i Göteborg ger ringar på vattnet. Många kommer vara här för första gången och se att det här är en stad man kan besöka i andra sammanhang, man kan ha ekonomiska utbyten eller resa hit som turist exempelvis. Jag tror det är en jättefin chans för Göteborg att visa upp sig, säger han. 

Vad hoppas regeringen och Stefan Löfven att få ut av mötet?

– Det kommer inte fattas några beslut. Det här är en öppen diskussion där frågorna som handlar om rättvisa jobb och tillväxt på arbetsmarknaderna får mer drivkraft inom EU, säger han. 

Flera göteborgare vittnar om svårigheterna att ta sig till och från arbetet under de här dagarna, vad vill regeringen säga till de som upplever att det här blir tre besvärliga dagar? 

– Det blir en del besvär för vissa göteborgare, det kan man inte förneka. Men det blir samtidigt en framgång för Göteborg som stad vilket göteborgarna kan känna sig stolta över. Göteborg är i Europas centrum under de här dagarna, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista