En man framför Stadsteatern
Pontus Stenshäll Foto: Ola Kjelbye
#metoo

Starka reaktioner på upprop om sexövergrepp

2:43 min

Uppropet där 456 skådespelerskor i Sverige gemensamt vittnar om våldtäkter, sexuella övergrepp och sextrakasserier väcker mycket starka reaktioner.

Uppropet, som publicerats i Svenska Dagbladet, har chockat många både inom och utanför kulturbranschen.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke kallade direkt cheferna för bland annat Dramaten, Riksteatern och Kungliga Operan till möte och säger att regeringen är tydlig med att det nu krävs en förändring.

På Göteborgs stadsteater reagerar konstnärliga ledaren Pontus Stenshäll skarpt på det som kvinnorna bakom uppropet berättar.

– Jag är ledsen och förbannad. Jag skäms över att tillhöra patriarkatet. Det är fruktansvärt.

Hur förvånad är du?

– Jag är förvånad över grovheten i berättelserna, säger Pontus Stenshäll som under sina två år på Stadsteatern inte fått kännedom om några övergrepp eller trakasserier på arbetsplatsen liknande de som beskrivs i uppropet. Inte heller har några anmälningar gjorts.

Vågar kvinnliga skådespelare på Stadsteatern anmäla?

– Det hoppas jag verkligen. Det är ändå en stor del av mitt jobb att skapa en trygg arbetsplats där man vågar säga ifrån.

Göteborgs stadsteater planerar nu att genomföra en #metoo-manifestation. Detaljerna kring manifestationen är ännu inte klara eftersom diskussionen just inletts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista