Finskspråkig elev: Lärare säger att vi inte får tala finska

1:28 min

Finskspråkiga elever på Toleredsskolan berättar att de blivit tillsagda av personal att inte prata finska med varandra.

Enligt eleverna har detta hänt vid upprepade tillfällen under de senaste månaderna och inte bara i klassrummet utan även på rasterna. Något som strider mot språklagen och något Skolverket ställer sig kritiskt till.

– Lärare säger att vi inte får tala finska fast många andra talar till exempel talar kurdiska, säger ett av barnen. 

Tre elever på Toleredsskolan vittnar om att de har blivit tillsagda av flera lärare att inte prata finska med varandra. Detta ska ha hänt även utanför lektionerna och vid flera tillfällen.

– Det känns inte bra eftersom vi har rätt till att tala finska, säger ett av barnen. 

Undervisningsrådet Mats Wennerholm på Skolverket säger att även om det kan finnas situationer i skolan där personalen och elever kan tillsammans komma överens om att det endast ska pratas svenska. Men skolan får inte förbjuda elever att prata sitt modersmål.

– Att förbjuda finns det inget stöd för i skollagen. Vi ska låta människor utveckla alla sina förmågor, säger Mats Wennerholm.

Timo Lyyra är pappa till en av eleverna.
– Det här handlar om rättvisa och juridiska rättigheter.

Rektorn Ingela Bertheden säger till Sveriges radio att man inlett en utredning och hänvisar också till att det pågår ett arbete med likabehandlingsplanen på skolan där kuratorerna är ute i klasserna för att prata just om diskriminering och kränkande behandling. Hör rektorn här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista