korridor i gymnasieskola med tre elever
Gymnasieutbildning viktigt för arbetsmarknaden. Foto: KARIN MALMHAV / TT
EU-toppmötet

Gymnasiet viktigt för EU-jobben

1:22 min

Gymnasieutbildningen måste förbereda för arbetslivet för att nyanlända ska få jobb.

Det säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S). På måndagen värd för rundabordssamtal med EU-företrädare inför EU-toppmötet på fredag i Göteborg.

Det handlar om stora gymnasieavhopp och få som söker yrkesprogram. Samtidigt är det brist på utbildad arbetskraft och en utmaning att  nyanlända får utbildning och jobb. Gemensamma frågor för flera EU-länder.

– Utbildning är hur viktigt som helst det avgör min framtid, säger 17-årige 17-årige Melvin Alghaeb som läser språkintroduktion, för att komma in på naturvetenskapliga programmet på Angeredsgymnasiet i Göteborg.

19-åriga Hoda Simmo  som läser sista året på samhällsprogrammet på Angeredsgymnasiet är orolig för att det kommer ta för lång tid för de nya invandrarna att etablera sig.

– För mina föräldrar som inte utbildade sig tog det över 30 år. Jag hoppas man hittar en metod att få in nyanlända direkt i samhället.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista