En bild på smarriga tacos
Populär mat på fredagar. Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Mat-Ina: Taco är mer än det du hittar i butikshyllan

"Använd resträtten tacos som kylskåpsrensare"
1:49 min

Tacos har på några år seglat upp som en stor familjefavorit. Matspanaren Ina Lundström tipsar om hur man kan förnya och uppdatera den mexikanska nationalrätten.

-Jag tycker absolut att vi borde vara bättre på att testa nytt. Vi måste komma ifrån tanken att taco är det du köper i en tacohylla. Det behöver inte stå taco på paketet för att det ska vara taco, säger Ina Lundström.

Till exempel kan man byta ut brödet mot andra mjuka bröd. Det finns förslagsvis mjuka tunna arabiska bröd som går att hitta i många mataffärer.

Tacon hamnar ofta i lunchlådor och är från början en resträtt, där man inte behöver så stora mängder men däremot många olika ingredienser. Ina Lundström tycker att fler borde se möjligheterna i detta och använda tacon till bli av med rester och att rensa kylskåpet.

Dessutom är det smart att använda sig av tacometoden generellt, man kan se det som ett sätt att göra av med rester. 

– Pröva att  lägg i det du har hemma, några köttbullar, en salladsrest, halvfulla salsaburkar, fräs skina med rökt paprika, korv eller fisk. Det är ett bra sätt att minska matsvinnet och slippa slänga mat, säger Ina Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".