Daniel Bernmar(V) och Jonas Ransgård (M)
Daniel Bernmar(V) och Jonas Ransgård (M) är oeniga om Göteborgs stads ekonomiska framtid. Foto: Sveriges Radio

Moderat oro för Göteborgs ekonomi

Daniel Bernmar: De har alltid ropat, vargen kommer
1:19 min

Moderaten Jonas Ransgård är orolig för Göteborg stads framtida ekonomi. Men vänsterpartiets Daniel Bernmar menar att så har de borgerliga alltid sagt fastän ekonomin alltid sedan har gått ihop.

Det kan bli kärvt för kommunerna att klara ekonomin i framtiden, enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, Sveriges kommuner och landsting.
Befolkningsutvecklingen gör att allt färre kommer behöva betala för allt fler unga och äldre, och därmed ökar gapet mellan kostnader och skatteintäkter.
(Siffran hon nämner gäller alltså Sveriges kommuner sammantaget.)

– Vi ser att fram till 2021, som vi gör vår kalkyl, så kommer gapet växa till 60 miljarder kronor.

I Göteborg har kommunens tjänstemän nyligen plockat fram en rapport som visar att också Göteborg, likt Malmö och Stockholm, kommer få problem på lång sikt om gapet mellan skatteintäkter och utgifter fortsätter växa. Jonas Ransgård, moderat kommunalråd i opposition i Göteborg är oroad över utvecklingen:

– Då kommer man ställas inför ett antal val. Och då bör man koncentrera sig på stadens kärnverksamhet.

Vänsterpartiets Daniel Bernmar, med ansvar för äldreomsorgen i kommunen är inte lika oroad:

– Många ekonomer och framför allt borgerliga i Göteborg, har ropat att ekonomin står inför ett framtida moras, men det gör den inte. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".