En glad man
Marcus Hagström Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio
DIABETESDAGEN

Om att leva med diabetes

"Vi behöver prata mer om diabetes"
2:20 min

Marcus Hagström fick typ 1-diabetes som 13-åring. Han tycker att vi behöver prata mer om diabetes. Som diabetiker kan man behöva akut hjälp. Annars riskerar man att dö.

Marcus Hagström har typ 1-diabetes som innebär att kroppen slutat tillverka insulin och man får då för mycket socker i blodet.

– Jag märkte det genom att jag kissade väldigt mycket. Så det hann inte gå så långt. Jag var på väg in i puberteten och skulle byta skola så det blev en stor händelse till för mig, säger Marcus Hagström säger han och fortsätter:

– Många vet inte så mycket om diabetes. Om blodsockret faller och riskerar att fall i koma så behöver man hjälp. Många gånger kan det förväxlas med att personen är onykter. Vad hen behöver är socker.

Diabetes är en livslång sjukdom, men det finns bra behandling att få.

– Insulinet som man tillför är ju att man försöker likna kroppens insulinproduktion så mycket som möjligt. Tidigare behövde man ta en spruta en halvtimme före man äter, idag kan man ta sprutan samtidigt som man äter, berättar han. 

 Typ 1-diabetes får man oftast när man är liten. Typ 2 kan man få på grund av ohälsosamt leverne. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".