Erik Nord, Klas Friberg
Lugna polischefer. Polischefen i Göteborg, Erik Nord och regionpolischefen Klas Friberg presenterade polisens plan inför EU-toppmötet. Foto: Simon Rissvik/SR
EU-MÖTE I GÖTEBORG

Tusentals poliser i historisk insats

Säpo:s analytiker: Extrema grupper kan utnyttja uppmärksamheten kring mötet
1:36 min

En av de största polisinsatserna i modern tid väntar när Europas politiska elit kommer till Göteborg för EU toppmötet på fredag.

Det var en samlad polisledning med regionpolischefen Klas Friberg i spetsen som idag konstaterade att läget inför veckans EU-toppmöte ser bra ut.

– Jag har en bra känsla när jag tänker på säkerhetsfrågorna, säger Klas Friberg, regionpolischef i Väst.

Tusentals poliser från hela Sverige väntas befinna sig i Göteborg för att uppfylla det uppdraget som idag presenterades under en rad prioriteringspunkter.

Att skydda de tillresta regeringscheferna, se till så att Statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kan genomföra mötet, och hålla ordning och reda på stan.

Hotnivån inför mötet bedöms som fortsatt låg och hittills har en handfull organisationer ansökt om demonstrationstillstånd. Säpo:s analytiker Ahn-Za Hagström säger dock att det finns en risk för att extrema grupper utnyttjar mötets uppmärksamhet.

– Vi förväntar oss att det finns grupperingar som vill dra nytta av uppmärksamheten kring mötet. Det är den autonoma miljön och vit makt miljön som vi bedömer kommer vara intresserade av att agera på det viset, säger Ahn-Za Hagström. 

Dagarna före, under och efter mötet har polisen möjlighet att genomföra gränskontroller vid Landvetter, i Svinesund, vid Öresundsbron och i en rad svenska hamnar. Dessutom så tar den svenska säkerhetspolisen hjälp av sin danska motsvarighet, ett samarbete som nu prövas för första gången.

– I praktiken så kommer de att ingå i våra svenska livvaktsteam som leds av svenska livvakter. Det är första gången som vi på säkerhetspolisen kan ge dem polisiära befogenheter. De kan agera som svensk polis, säger Felix Andåker som leder Säpo:s insats under mötet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".