Per Hernmer vice ordförande Folkrörelsen Nej till EU håller i en affisch om alternativt EU-toppmöte.
1 av 2
Per Hernmer vice ordförande Folkrörelsen Nej till EU Foto: Helén Palmqvist Noivk
Fredrik Dahlgren ansvarig för dialogpolisen i Region väst
2 av 2
Fredrik Dahlgren, ansvarig för dialogpolisen i Region väst Foto: Helén Palmqvist Novik
EU-MÖTE I GÖTEBORG

Få manifestationer väntas mot toppmötet

Fredrik Dahlgren, Polisen: Inte den hotbilden som 2001
2:57 min

Folkrörelsen Nej till EU är just nu den enda organisationen som manifesterar mot EU under toppmötet som polisen bedömer har en låg hotbild.

Det väntas få deltagare till mötet på Gustav Adolfs torg på fredag jämfört med EU-toppmötet 2001 som samlade omkring 50 000 personer.

– Det är en höstkväll och ingen amerikansk president som då att protestera emot, utan rätt slätstrukna europeiska statschefer. Det säger Per Hernmar, vice ordförande för Folkrörelsen Nej till EU, som högt räknat väntar ett par tusen deltagare. 

EU-toppmötet i juni 2001 i Göteborg fick ett våldsamt eftermäle i och med de kravaller som bröt ut. Den här gången ser det annorlunda ut.

Förutom Folkrörelsen nej till EU på Gustav Adolfs torg, som ingår i ett alternativt EU-toppmöte under veckan, så kommer ett par organisationer ha mindre manifestationer utanför avgränsningarna vid Eriksberg och Korsvägen. Då handlar det om ensamkommande unga flyktingars situation och frågan kring assistansbidragen.

Kommissarie Fredrik Dahlgren är ansvarig för dialogpolisen i Region väst. Han arbetade som polis under toppmötet för 16 år sedan:

– Det gäller att tvätta bort stämpeln från 2001. Många även inom polisen tror att vi ska få uppleva det igen men det har vi varit noga med att informera om att den hotbilden har vi inte.

Lärdomen från kravallerna vid toppmötet 2001 är att lyssna och prata: 

– Då kommer man närmare så att det inte blir våldsamheter, säger Fredrik Dahlgren. Enligt honom finns det också beredskap och resurser om till exempel Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, genomför demonstrationer utan tillstånd som skett tidigare i Göteborg.

Även om kritiken mot EU inte syns på gatan finns den mot EU och den kommer att bli tydligare ju mer makt EU får. Det säger Per Hernmar i Folkrörelsen Nej till EU.

Storbritanniens utträde med Brexit och EU-kritiken i Frankrike är bara början och ett EU- toppmöte som är inriktat på sociala frågor och arbetsmarknad är ett resultat av det säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".