Ingen ersättning för läcka av personuppgifter

Högstadielärare Roland Nyman får inte någon ersättning för hans skyddade peronuppgifter lämnats ut från Försäkringskassan till ett högerextrimistiskt nätverk. I princip anses inte Försäkringkassan som arbetsgivare kunna vara ansvarig för att en enkild anställd lämnat ut personuppgifterna.
Roland Nyman var en av 42 kända rasist- och nazistmotståndare, som en kvinna anställd vid Försäkringskassan i Göteborg, tog fram uppgifter om och lämnade vidare till sin son. Kvinnan dömdes senare till dagsböter för att hon lämnat ut skyddade . Sonen fälldes för anstiftan till brott mot tystnadsplikten. Roland Nyman har velat ha ersättning på 29.000 kronor för omkostnader som han haft i samband med att hans personuppgifter hamnade i orätta händer. I dagarna har Riksförsäkringsverket skickat ett yttrande till Justitiekanslern där de avslår Roland Nymans skadeståndskrav. De vill inte kommentera saken närmare, och nu är det upp till Jusitiekanslern, JK, om det blir något skadestånd eller ej. JK tar eventuellt ett beslut någon gång efter sommaren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".