Sofia Cullberg är kommunikatör för avloppsreningsverket Gryaab.
1 av 4
Sofia Cullberg är kommunikatör för avloppsreningsverket Gryaab. Foto: Sofia Blad / Sveriges Radio
I dessa bassänger samlas tops och fetter så som matfett.
2 av 4
I dessa bassänger samlas tops och fetter så som matfett. Foto: Sofia Blad / Sveriges Radio
I det här skåpet ställer man sådant som hittats i avloppen.
3 av 4
I det här skåpet ställer man föremål som hittats i avloppen.
Det rena vattnet som är redo att släppas ut igen.
4 av 4
Det rena vattnet som är redo att släppas ut igen. Foto: Sofia Blad / Sveriges Radio
Miljö

Hushållspapper i toaletten - ett miljöproblem

4:37 min

Var tredje svensk känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ner i toaletten, där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar.

Varje år kommer 1000 ton skräp till avloppsreningsverket Gryaab. En del skräp beror på att många torkar sig med hushållspapper istället för toalettpapper när toalettpapperet är slut.

– Toalettpapper är gjort för att lösas upp i vatten, medan hushållspapper suger upp vatten vilket i sin tur kan leda till att det fastnar i våra maskiner och rör, säger Sofia Cullberg som är kommunikatör på Gryaab.

När papperet fastnar i maskinerna kan man tvingas släppa ut en del av vattnet i naturen och på så vis skadar man miljön.

– Jag tror att många tänker att det inte spelar någon roll vad man slänger eftersom att vi i Sverige har det så bra och har bra reningssystem, men det är en onödig omväg, säger Sofia Cullberg.

– Ett tips är att skaffa en papperskorg bredvid toaletten där man kan slänga hushållspapperet och annat skräp, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista