Man i gul väst
Jimmie Karlsson är verksamhetschef på Ickoclean. På fredag får företaget besök av delegater från runt om Europa. Foto: Simon Rissvik/SR

När medarbetarna går före vinsterna

3:29 min

I samband med EU-toppmötet får flera sociala företag från Göteborg besök av delegater från hela Europa. Ett av dem är Ickoclean.

Imorgon blir Göteborg återigen scenen för ett toppmöte när det mäktiga EU-maskineriet träffas på Eriksberg för att prata om rättvisa jobb och tillväxt.

Men redan ikväll möts flera av de tillresta gästerna på Handelshögskolan för att delta i en konferens om social ekonomi och socialt företagande. konferensen följs av en busstur där deltagarna får besöka flera sociala företag i Göteborg, ett av dem är saneringsföretaget Ickoclean. 

– Det går mycket bra, vi ser ljust på framtiden, säger Jimmie Karlsson, verksamhetschef på Ickoclean.

Saneringsfirman är vad som kallas för ett socialt företag och ingår i koncernen Basta som drivs av sina medlemmar och erbjuder missbruksrehabilitering och arbetsträning genom just socialt företagande. Gemensamt för de fem som är anställda på Ickoclean är en bakgrund i utanförskap.

– Det är ett sätt för människor att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Efter att ha levt i utanförskap så är det chansen att få revansch, säger han.

Socialt företagande och social ekonomi är ett samlingsbegrepp för verksamheter som drivs utanför den offentliga eller traditionella privata sektorn, medlemmarnas bästa går ofta före vinstintresset.

EU-toppmötet handlar bland annat om lika möjligheter och tillgång till arbetsmarknaden, social trygghet och rättvisa arbetsvillkor. På torsdagskvällen hålls en konferens om hur sociala företag såsom Basta och Ickoclean kan vara en del av lösningen och på fredag morgon får saneringsföretaget besök av bland annat greker spanjorer, fransmän och britter som alla är nyfikna på företagets framgång.

– Det är jättekul. Vi gör det vi kan för att folk ska få en ny chans i livet och kunna växa, säger han.

Linda Simemark är VD för Basta Väst, koncernen som ägs och drivs av före detta missbrukare.

Hon börjar bli van vid att företaget får uppmärksamhet, det är inte första gången hon blir intervjuad och i nästa vecka ska hon prata om sina erfarenheter inför Sveriges riksdag. Hon tror att uppmärksamheten grundar sig i de låga förväntningar som finns på människor som levt med missbruk.

– När Basta startade så var det ingen som trodde att vi med vår bakgrund skulle kunna driva företag. Men det kan vi, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista