En kvinna med blont hår i page, klädd i blå kavaj.
Foto: EU-kommissionen

EU-kommissionen: Toppmöte i Sverige är bra för debatten

1:01 min

Vi hörde tidigare i dag hur frisören Monica Ajnestig som har sin salong några meter från Eutoppmötet på Eriksberg, förlorar kanske 20 000 konor i intäkter då kunderna uteblir och att hon tvingas stänga i morgon.

Katarina Areskoug som är chef för EU-kommissionens kontor i Sverige svarar så här på det:

– Det där tycker jag är lite tudelat. 2009 beslutade man just mot bakgrund av såna här omständigheter att man i huvudsak ska ha sådana här toppmöten i Bryssel, där man har säkerhetsrutiner och avspärrningar och allt på plats för att hantera det här.

– Sen har det blivit en liten trend att hålla toppmöten utanför Bryssel och jag tror vi inser och alla beklagar de komplikationer det innebär för folk som ska till arbete och annat.

– Men det finns en fördel och det är att EU kommer närmare medlemsländerna. Det är toppmöten om samhällsfrågor som hålls i medlemsländerna och då blir det en bra debatt som vi sett i Sverige de senaste dagarna  om arbetsmarknadsfrågor och sociala frågor.

– Så det finns två sidor av det här myntet, det finns också klara fördelar, säger Katarina Areskoug.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista