Tre kvinnor talar vid ett podium.
EU-kommissionär för handel Cecilia Malmström, Arbetsmarknads- och etablerings­minister Ylva Johansson och Marianne Thyssen EU-kommissionär för sysselsättning, socialpolitik, kompetens och arbetsmobilitet deltog i ett seminarium "Medborgar Dialog" vid Handelshögskolan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Malmström: Mötet visar att vi lyssnar på medborgarna

Malmström
1:57 min

Hur ska EU anpassa sig till de arbetsmarknadsutmaningar som den ekonomiska krisen som drabbat flera länder i Europa medfört är en av de frågor som EU:s regeringschefer avhandlar på mötet.

Cecilia Malmström, Sveriges Eu-kommissionär med ansvar för handelsfrågor deltog i ett seminarium "Medborgar Dialog" vid Handelshögskolan under torsdagen. Då talade hon om dagens EU-möte och vad som ska avhandlas. 

– Vad behöver vi göra och hur ska vi se till att det finns utbildning, trygghet och grundläggande sociala system, är exempel som hon ger. 

Att frågorna avhandlas här på högsta nivå är ett sätt att visa medborgarna att det tas på allvar, menar hon.

– Många människor har fortfarande inte sett att det har blivit bättre i ekonomin, de behöver se att vi faktiskt lyssnar och att vi gör vårt yttersta för att bekämpa klyftorna som finns, säger Cecilia Malmström. 

Under fredagen vid en ceremoni i Göteborg undertecknade EU:s ledare den så kallade sociala pelaren, med 20 mål för bättre arbetsvillkor och högre levnadsstandard.

Syftet med pelaren är inte mer EU-lagstiftning om sociala frågor, men EU-kommissionen vill föra in de här målen i sina rekommendationer om medlemsländernas ekonomiska politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".