En närbild på en man samt en bild på en säng byggd som en gigantisk falkklo.
1 av 3
Lars Waldenström och den säng han konstruerade som byggdes som en falkklo. Foto: Per Dahlberg - Sveriges Radio/Privat
Tjusigt tak i ett palats i Dubai
2 av 3
Ett palats som Lars Waldenström inrett. Foto: privat.
guldinredning i palats
3 av 3
Palats som Lars Waldenström inrett. Foto: Privat.

Mister Lars gjorde succé som palatsinredare i Dubai

2:45 min

Genom en slump blev byggnadsingenjören Lars Waldenström palatsinredare för en ung shejk i Dubai. 

Hör hans berättelse!

Idag har Dubai förvandlats till en modern storstadsmetropol med lyxhotell, kontorsskrapor och exklusiva shoppingcentrum. Men så såg det verkligen inte ut på 70-talet. Då fanns det kameler och kossor gående fritt och öknen bredde ut sig kring några enstaka hotell.  

Lars Waldenström bor numera i Göteborg. Men i mitten av 70-talet jobbade han på ett företag i Jönköping. Han blev då skickad till Dubai för att tala med en representant för den iranska staten om en offert.

När han skulle beställa en biljett hem så fick han oväntad hjälp av en assistent till Shejk Mohammed bin Rashid al Maktoum. Tack vare knackiga språkkunskaper fick han uppdrag som hovinredare åt shejken.  Med hjälp av 72 buffelhudar kunde han bland annat förverkliga shejkens dröm om att sova i en falkklo. Under hela 30 år jobbade han med extravaganta inredningar som glastak och gyllene rum i shejkens palats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista