Skolminister Gustav Fridolin äter skollunch på Sandeklevsskolan med skolkommunalrådet Karin Pleijel och elever. Flickan i hijab är Zerad Tigay
1 av 2
Skolminister Gustav Fridolin äter skollunch på Sandeklevsskolan med skolkommunalrådet Karin Pleijel och elever. Flickan i hijab är Zerad Tigay Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Charlotta Björk, Sandeklevsskolans högstadierektor tar för sig av skollunchen.
2 av 2
Charlotta Björk, Sandeklevsskolans högstadierektor tar för sig av skollunchen. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Bättre på Sandeklevsskolan med mindre skolk och större arbetsro

1:01 min

Sandeklevsskolan i Bergsjön har blivit en bättre skola genom ökad kontinuitet och genom att hålla fast vid sina mål

Sedan vårterminen 2014 har andelen högstadieelever som får godkänt i alla ämnen ökat från strax under 30 procent till över 51 procent i våras. Likaså har andelen som blivit behöriga till yrkesprogram ökat från 44 procent till nästan 70 procent, visar skolans statistik.

Skolverket valde förra året ut skolan att ingå i projektet "Samverkan för bästa skola". Vissa utsatta skolor får hjälp med bland annat handledning och insatser som har vetenskapligt stöd.

På måndagen var utbildningsminister Gustav Fridolin på besök för att höra hur det fungerat. 

Högstadierektor Charlotta Björk vill att han ska arbeta för att rektorer ska finnas kvar och orka arbeta även i skolor i utsatta områden. Kontinuitet med rekotorer och ett fungerande lärarkollektiv och annan personal är hennes recept op framgång.

På hennes skola har man främst satsat på tre områden: läsning, närvaro och arbetsro. Barnens närvaro har ökat och därmed skolresultaten.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista