Nikita Kihlander målar tillsammans med sin konstnärshandledare Gilson Serafin.
1 av 2
Nikita Kihlander målar tillsammans med sin konstnärshandledare Gilson Serafin. Foto: Hasse Andersson/Sveriges radio
Konstnär Linda Ljungblad som gjort orginalet och Nikita Kihlander som är deltagare i projektet ”Sätt färg på Göteborg”
2 av 2
Konstnär Linda Ljungblad som gjort orginalet och Nikita Kihlander som är deltagare i projektet ”Sätt färg på Göteborg” Foto: Hasse Andersson/Sveriges radio

Arbetslösa ungdomar målar vinnarmotiv

2:18 min

I flera år har projektet "Sätt färg på Göteborg" funnits. Det innebär att man låter arbetslösa ungdomar måla konstverk på väggar i Göteborg.

I augusti utsågs vinnarna i konsttävlingen Gothenburg Art 21. Som pris får de sitt konstverk uppmålat i storformat i Göteborg. Först ut är göteborgaren Linda Ljungblad som just nu får sitt konstverk uppmålat.

Det vinnande konstverket ”Gothenburg United”, som föreställer en spårvagn, har blivit tilldelad en yta på Andra Långgatan med måtten 9 x 7 meter. För att få till samma flytande effekt som originalet målas konstverket upp på en vepa.

Idén att låta arbetslösa ungdomar måla upp konstverket grundar sig i att de ska få upp intresset för måleriyrket, då måleribranschen är i stort behov av arbetskraft. Deltagarna Sara Bou-Hussein och Nikita Kihlander är några av dem som har blivit utvalda att ta sig an den akvarell-målade spårvagnen och de är peppade inför uppgiften. 

– Det är en stor utmaning men en väldigt rolig uppgift. Jag känner att jag lär mig väldigt mycket, säger Nikita som nu har provat på måleriyrket i två månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista