Ett höghus med lägenheter reser sig mot en blå himmel.
ARKIVBILD Foto: Hasse Holmberg / TT

Bostadsbristen hindrar hjälp till avhoppare

1:33 min

I arbetet med att hjälpa unga ut ur kriminaliteten är bristen på bostäder ett problem, då det kan krävas ett annat boende i en annan del av stan eller kanske i en annan stad.

Det menar Andreas Wetterberg som är kordinator på socialtjänsten i Angered och som jobbar med avhopparverksamhet där. Många gånger hade det betytt mycket om man kunde flytta från det område där man bor, inte minst på grund av hot, säger Wetterberg.

– Det är hot som är väldigt lokala, att man inte kan bo kvar i sitt lilla närområde och vi har väldigt svårt att komma vidare med de här frågorna  i Göteborg.

– Internt är det jättejobbigt och jättesvårt att byta eller att flytta på människor om det inte är så att socialtjänsten ska köpa dyra boendelösningar.

Andreas Wetterberg möter i sitt arbete personer som vill göra en livsförändring och lämna kriminaliteten och det att de saknar möjlighet att erbjuda bostäder någon annanstans är ett tydligt hinder berättar han.

 – Vi saknar ett slags utbytessystem med andra kommuner som också har samma problematik. Det är konstigt att vi inte kommit längre. 

Erik Gedeck är chef på boende avdelningen på fastighetskontoret och han säger att det här en fråga som diskuteras inom kommunen men att bostadsbristen ställer till det även för den här gruppen människor som för så många andra grupper som behöver hjälp med bostad.

– Vi för en diskussion internt och vi utreder om vi kan hitta en nationell samverkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista