Fyra bilder med män som samtalar
Foto: Ehwa Lindström/Sveriges Radio
#metoo

Männen om #metoo: Vi kommer alla tro kvinnors historier nu

Manspanelen: Chockerande berättelser
10 min

Metoo-rörelsen började som en hashtag för kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp. Men vad händer sedan? Tre män samtalar om hur kampanjen påverkat dem.

#Metoo har vuxit till en lavin av vittnesmål från kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier och den senaste tiden har tusentals yrkeskvinnor gått samman i upprop från olika branscher.

Men har det någon betydelse? Blir det någon skillnad? Och vad tänker männen?

P4:s Peo Wenander bjöd in advokaten Jonas Svahn, skådespelaren Mattias Nordkvist och retorikkonsulten Kent R Andersson till ett samtal om män och makt.

De menar att rörelsen kommer att få effekt. 

– De här männen som gör det här är medvetna om att de gör fel, det är därför övergreppen sker på dolda platser, i hissar, i loger, så om det anmäls kommer ord står mot ord. Men det kommer inte funka längre, därför nu kommer vi alla att tro på de här historierna, säger skådespelaren Mattias Nordkvist. 

Tystnadskulturen som har nämnts är bruten och männen tycker att den höga nivån på debatten leder till en möjlighet att skapa en förändring- 

– Det viktigaste nu är att vi män nu som vill bryta detta går in och slår ner på de här strukturerna, inte bara trakasserier utan andra saker som att vi män får positioner bara för att vi är män, säger retorikkonsulten Kent R Andersson. 

Hör kvinnopanelens erfarenheter efter #metoo här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".