Man vid ett skrivbord
Alejandro Aravena Foto: Anthony Cotsifas

Göteborgs miljöpris till chilensk arkitekt

2:59 min

Idag delas The Gothenburg Award ut. Priset på en miljon kronor går till den chilenska arkitekten Alejandro Avarena för hus som delvis utformas tillsammans med de boende.

The Gothenburg Award hette tidigare Göteborgs stads miljöpris och har delats ut sedan år 2000. Priset går till personer och organisationer som gjort insatser för en hållbar utveckling. Enligt proskommittén är pristagarna viktiga förebilder som alla har gått från ord till handling. Tidigare pristagare är bland annat Al Gore och Kofi Annan fått priset.

Årets pris går till den chilenska arkitekten Alejandro Avarena och hans kollegor på arkitektbyrån Elemental. De vinner Göteborgspriset för att Avarena enligt juryn är "en nytänkande chilensk arkitekt som, tillsammans med kollegorna i sitt Do Tank-företag Elemental, tillämpar en designfilosofi som går ut på att involvera invånarna som en del av lösningen och inte bara se dem som ett problem - att bygga förtroendebroar mellan människor, företag och de styrande."

Lotta Göthe är ordförande för juryn: 

– Vi har i år fokuserat på att titta på designen. Vi lever fortfarande i hur man tänkte för flera hundra år sedan så det är viktigt att tänka rätt. Alejandro och hans medarbetare arbetar på ett sätt som inkluderar medborgarna, säger hon.

49-årige Alejandro Aravena är baserad i Santiago, Chile och är känd för sitt arbete i socioekonomiskt utsatta områden. Elemental är en operativ tankesmedja för utveckling av strategier och produktion av prisvärda bostäder för ekonomiskt utsatta grupper. De fungerar liknande en tankesmedja men utför även idéer och visioner och arbetar för att motverka segregationen bland annat genom att producera ekonomiska nybyggen på ett socialt och hållbart sätt.

Så här lyder hela juryns motivering i sin helhet:

Att arbeta för en hållbar framtid är en komplex och svår uppgift, där design är ett kraftfullt verktyg. Designen påverkar inte bara valet av material, utan även hur den byggda miljön ska förverkligas, hur produkter och tjänster används och hur människor kommer att leva tillsammans. Det rör sig sällan om den bästa tekniska lösningen utan snarare om att anlägga ett helhetsperspektiv för att förbättra människors livskvalitet. Om bara ett par decennier väntas sex miljarder människor bo i städer, och av dem kommer två miljarder att leva under fattigdomsgränsen. Behovet av billiga och lämpliga sociala boenden är stort, både i nuläget och framöver. En innovativ utformning av framtidens städer kommer att vara avgörande för en hållbar utveckling. Alejandro Aravena är en nytänkande chilensk arkitekt som, tillsammans med kollegorna i sitt "Do-Tank-företag" Elemental, tillämpar en designfilosofi som går ut på att involvera invånarna som en del av lösningen och inte bara se dem som ett problem - att bygga förtroendebroar mellan människor, företag och de styrande. De tre dimensionerna i en hållbar utveckling - den sociala, miljömässiga och ekonomiska - balanseras i en process som bygger på delaktighet. Alejandro Aravena och kollegorna i Elemental hävdar att med rätt design handlar hållbarhet enbart om att använda sitt sunda förnuft. Resultatet är ofta enkla lösningar på komplexa utmaningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista