En blond man
Thomas Emanuelsson från Byggnads Väst Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio
#MeToo

Byggnads vill påverka machokulturen

2:28 min

Byggnads Väst vill få byggföretag att jobba aktivt mot sexuella trakasserier i spåren av #MeToo. Förhoppningen är att öka andelen kvinnor på byggarbetsplatserna.

– Jag är skakad över dom vittnesmål vi nu hör, framför allt att det finns så mycket i akademiska yrken, säger Thomas Emanuelsson, fackordförande Byggnads Väst.

Sedan 2014 har Byggnads Väst en kampanj som heter "Stoppa machokulturen". 

 – Jag tror inte att det är någon skillnad på byggarbetsplatser jämfört med andra arbetsplatser. Vi har en stående punkt på våra styrelsemöten som handlar om jämställdhet och jämlikhet.

Igår diskuterade styrelsen vad som hänt i #MeToo och man bestämde då för att gå vidare till medlemmarna och byggarbetsgivarna ute på arbetsplatserna.

– Man måste vara lyhörd för tjejernas situation. Det är viktigt att se till att dom få tjejer som finns i vår bransch blir kvar. Dom som kommer in i branschen idag lämnar ofta ganska snart. Det kan bero på att förutsättningarna inte är dom rätta, säger Thomas Emanuelsson. 

– Vi ska ut på arbetsplatser och kolla hur det ser ut. Vi vill höra hur man mår och vad man utsätts för, vi vill få in vittnesmål från både killar och tjejer. Vi vill ju öka andelen kvinnor på arbetsplatserna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista