En bild som visar hur Göteborg kan se ut 2021
Till 400-årsjubileet 2021 skulle en linbana mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen kunna vara på plats. Foto: Göteborgs Stad.

Tre linbanor kan bli verklighet i Göteborg

1:31 min

Att det ska byggas en linbana över älven är nästan helt klart. Men nu öppnar Trafikkontoret för att det kan bli så många som tre linbanor i Göteborg.

Trafikkontoret har tagit fram en strategi för hur kollektivtrafiken ska utvecklas i Göteborg de kommande decennierna.

– Om den första från Wieselgrensplatsen till Järntorget blir bra och folk gillar att använda linbana som kollektivtrafik, då vill man bygga ytterligare två till, säger Per Bergström Jonsson är projektledare på Trafikkontoret och fortsätter berätta om vilka stationer de två nya linbanorna i så fall kommer att ha:

– Den andra linbanan ska gå från Kortedala vidare till Hjällbo centrum mot Bäckebol till Backa. Den tredje linjen kan vara färdig i början av 2030-talet och gå från Svingeln mot Gullbergsvass, Ringön och Brunnsbo torg.

Det handlar totalt om tre linbanor med 12 hållplatser. Planering av de två senaste linjerna kan börjas först några år efter att den första varit i gång.

Strategin för kollektivtrafiken ska antas i kommunfullmäktige och regionfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista