En ung tjej och en blond kvinna i närbild
Renas Zangana och Marika Andersson. Foto: Karin Forsmark/Sveriges Radio

Skolvecka i kärlekens tecken

2:04 min

För andra gången arrangeras kärleksveckan på Lövgärdesskolan. Det är ett sätt att fokusera på allas lika värde och rättighet att älska vem man vill.

Frihet och kärlek står på elevernas scheman när Kärleksveckan arrangeras för andra året i rad på Lövgärdesskolan.

Kärleksveckan är ett samarbete mellan skolan, frivilligorganisationer och myndigheter. 

Syftet är att motverka hedersrelaterat förtryck och våld genom att informera barn och unga om deras rättigheter utifrån barnkonventionen.

– Detta var jättebra för mig, jag visste inte om alla dessa organisationer som jag kan få stöd av. Det känns bra att det är många som bryr sig om mig, säger Renas Zangana som går i nian.

Under temaveckan är det utställningar, diskussioner, värderingsövningar och eget skapande på temat frihet, kärlek och rättigheter.

 – En enkät visade att hedersrelaterade förtrycket är stort i förorterna. Det var då vi började prata om Kärleksveckan som ett sätt att upplysa och diskutera med ungdomarna om allas lika värde och rättigheten att älska vem du vill. Det ska inte vara pekpinnar utan kreativt och interaktivt, säger Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan och fortsätter:

– Målet är att öka medvetenheten om att eleverna har rätt att bestämma över sig själv och sin kropp. En av dom bästa kommentarerna fick jag i våras då en kille sa "jag har fått lära mig att det är okey att tycka om killar för jag tycker om killar". Då blir man alldeles varm, säger rektor Marika Andersson. 

För några veckor sedan var det skadegörelse på just Lövgärdesskolan. 

– Det gör veckan extra viktig. För skadegörelse hotar i förlängningen demokratin, säger rektor Marika Andersson.

Under torsdagseftermiddagen är det vernissage på skolan då eleverna får visa sina föräldrar, vänner och Lövgärdesbor vad de jobbat med under veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista