Människor med plakat
1 av 4
Människor som protesterar mot planerad utförsäljning av hyresrätter i Rannebergen. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio
Demonstrerande vid Kronhusbodarna
2 av 4
Många demonstrerade mot den planerade utförsäljningen av hyresrätter i Rannebergen. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio
Demonstranter vid Kronhusbodarna
3 av 4
Många demonstrerade mot utförsäljning av hyresrätter i Rannebergen. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio
En del av Rannebergen ska säljas ut.
4 av 4
En del av Rannebergen ska säljas ut. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Manifestation mot utförsäljning av hyresrätter

1:14 min

Flera hundra hyresgäster protesterade på torsdagseftermiddagen utanför Göteborgs kommunfullmäktigesal vid Kronhuset. Man protesterar mot planer på att sälja ut kommunala hyresrätter i Rannebergen till ett privat bostadsbolag.

Protesterna handlar om ett förslag att sälja 289 av det kommunala Bostadsbolagets lägenheter till privata Victoria Park i utbyte mot 20 000 kvadratmeter byggbar mark vid Lövgärdets centrum.

På marken i Lövgärdet tänker det kommunala bolaget Framtiden bygga hyresrätter, bostadsrätter och radhus för att lyfta området.

– Jag bor på Fjällgrönan med familjen och vi är förbannade, minst sagt, det är en skam att och jag förstår inte varför socialdemokraterna som ska jobba för allmännyttan och för oss göteborgare kan förstöra så pass mycket och sälja ut till ett bluff-företag, säger Sara Svensson.

– Vi måste kämpa och vi är vana vid att politiker försöker köra över oss. Nu är vi här för att stå emot.

De boende som är nöjda med Bostadsbolaget över hur de sköter bostäderna, är oroliga för att hyrorna höjs och husen inte sköts ordentligt med Victoria Park som ägare.

Det är Göteborgs kommunfullmäktige som slutligen tar beslut om affären blir av. Vänsterpartiet har reserverat sig mot försäljningen i det kommunala moderbolaget Framtidens styrelse. Dom manifesterande vill försöka påverka politikerna inför beslutet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista