Fyra mindre bilder på fyra kvinnor i ett collage
Anna Laurén , Mona Durefelt, Sussi Johnson Foto: Ehwa Lindström/Sveriges Radio

Kvinnopanelen: #metoo är en stor revolution

10 min

I Metoo-rörelsen har kvinnor världen över vittnat om hur de utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier. Men vad händer sedan? Tre kvinnor samtalar om hur #metoo påverkat dem.

– Jag blir lite överväldigad över att det är så många. Man blir chockad över hur de får bete sig de här männen och det skulle vara så jävla skönt att ta ifrån dem den här makten, säger Sussi Johnsson som arbetar inom åldringsvården men som tidigare jobbat många år inom media. 

Kvinnorna i panelen som även består av Anna Laurén, sjuksköterska, märker att #metoo är ett hett samtalsämne på deras arbetsplatser. Det har enligt dem medfört en öppenhet där det är naturligt att berätta om vad man upplevt. Men de har även märkt en ilska mot att män hängs ut. 

De beskriver rörelsen som en lavin, som kommer ebba ut, men att den ändå innebär en brytpunkt.

– Jag är hundra procent övertygad om att det kommer bli bestående. Den generationen som kommer efter oss kommer naturligtvis inte ledas in i samma unkna skämt, unkna mansdominerade samhälle, nej det finns ingen möjlighet, säger Mona Durefelt, personlig handläggare på Försäkringskassan. 

Hör Manspanelens tankar om #metoo här! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista