Therese Berg arbetar som Hållbarhetschef på Riksbyggen och hoppas på att kunna nå de som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.
1 av 2
Therese Berg arbetar som Hållbarhetschef på Riksbyggen och hoppas på att kunna nå de som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Foto: Sofia Blad / Sveriges Radio
Anton Bengtsson är en av de unga vuxna som försöker ta sig in på bostadsmarknaden.
2 av 2
Anton Bengtsson är en av de unga vuxna som försöker ta sig in på bostadsmarknaden. Foto: Sofia Blad / Sveriges Radio
BOSTAD

Kooperativa lägenheter sänker tröskeln för unga

Riksbyggen: Vi kommer troligtvis att lotta ut vilka som får köpa lägenheterna.
1:37 min

Riksbyggen planerar att bygga ungefär 250 lägenheter på Lindholmen för att sänka tröskeln för unga vuxna mellan 18 och 30 år att komma in på bostadsmarknaden.

Den kooperativa hyresrätten är inte ute på den öppna marknaden på så vis uteblir en prisstegring utan hyrestagaren betalar en fast insats och en månadsavgift på det. Insatsen kan exempelvis ligga på 100.000 kronor en summa som återbetalas vid flytt.

– Det här testar vi nu för att se om det är fler som klarar av att ta sin in på bostadsmarknaden då man varken behöver en lång kötid till en hyresrätt eller en hög insats till en bostadsrätt, säger Therese Berg som arbetar som Hållbarhetschef på Riksbyggen.

Boendeformen innebär ett medlemskap i den kooperativa föreningen som äger huset vilket ger en beslutanderätt och kontroll över förvaltningen och kostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".