Vybild över containerhamnen i Göteborg.
Göteborgs containerhamn Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio

Fortsatta uppsägningar i containerhamnen trots mycket extrapersonal

Anna Bergqvist APMT : Kan uppfattas märkligt
1:21 min

De sista uppsägningarna i containerhamnen i Göteborg på 28 hamnarbetare kommer att genomföras trots att det exempelvis förra veckan togs in extrapersonal motsvarande 41 heltider, enligt Hamnarbetarförbundet.

Anna Bergqvist personalchef för APM Terminals i Göteborg:

– Jag kan förstå om man inte har hela bilden att det kan uppfattas märkligt att en medarbetare får avsluta sin anställning en dag och därefter komma tillbaka och arbeta extra hos oss.

– Men tyvärr är det så att det råder arbetsbrist för tillsvidareanställningar hos oss och på grund av detta var vi tvungna att säga upp 140 medarbetare strax innan sommaren. De sista lämnar i februari.

Så här ska det vara alltså, man säger upp fast anställda och sen tar man in de på osäkra anställningar kanske dan därpå?

– Anledningen till att vi fortsatt har arbetsbrist är att vi inte får tillbaka volymerna från kunderna.

Så här kommenterar Peter Annerback ordförande för Hamnarbetarförbundet i Göteborg att APM fortsätter med uppsägningar av fast anställda tros att det finns jobb:

– Det råder ju ingen arbetsbrist uppenbarligen. Man sparkar fast anställd personal och ersätter de med bemaningspersonal eller lösa med sämre villkor.

– Det skapar en oro i hamnen och det är aldrig bra för en arbetsplats.

– Det är fortfarande låg produktivitet och man kan inte attrahera de volymer man hoppas på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".