Kvinna körs in med sin rullstol i en färdtjänstbil. Arkivfoto: Malin Hoelstad/Scanpix.

Kör färdtjänst trots vålds- och sexualbrott

1:14 min

En chaufför i Skåne skulle hämta upp samma resenär som han tidigare ofredat sexuellt. Det avslöjar Kaliber som hittat flera fall där taxichaufförer kör färdtjänst trots att de dömts för våldsbrott eller sexualbrott.

Lars Hellström är affärschef för Serviceresor på Skånetrafiken.

– Det här är ju jätteallvarligt och vi vill ju absolut inte att det ska vara på det sättet.

Skånetrafiken, som ansvarar för färdtjänsten i flera skånska kommuner, upphandlar som många andra färdtjänsten av privata taxibolag. Chauffören, som 2015 dömdes för att sexuellt ha ofredat en färdtjänstresenär, bytte arbetsgivare efter domen och kunde köra färdtjänst igen. Han upptäcktes först när han skulle hämta upp samma resenär han dömts för att sexuellt ha ofredat.

– Och vi måste jobba med de frågorna på ett ännu bättre sätt än vad vi gjort och se vad kan vi göra ytterligare framöver, för det här vill vi ju absolut inte ska ske.

När han upptäcktes körde han för Taxi Kurir. Tommy Edlund är chef för Taxi kurir i Malmö.

– Så fort vi fick reda på det här från Skånetrafiken så spärrade vi honom naturligtvis..

Föraren är sedan tidigare även dömd för grov kvinnofridskränkning, men Taxi Kurir kände inte till domarna eftersom de inte kollat utdrag ur belastningsregistret. Något som nu ska vara rutin enligt Tommy Edlund.

En annan chaufför i granskningen körde färdtjänst efter att han dömts för sexuellt ofredande av en liten flicka i en skoltaxi. Taxibolaget han jobbade för säger att de inte hann vänta på ett utdrag ur belastningsregistret på grund av personalbrist. Lars Hellström på Skånetrafiken igen.

– Det är jätteallvarligt. En förare som är dömd för den typen av brottslighet ska ju överhuvudtaget inte köra i det offentligas regi på något sätt.

Kaliber har granskat de chaufförer som förekommer i ett 20-tal klagomål om förare och sex som kommit in till Skånetrafiken 2016 och 2017. Där hittar Kaliber bland annat  två chaufförer som tidigare dömts för sexbrott mot resenärer och en som kört under en pågående våldtäktsutredning och då blivit misstänkt för sexuellt ofredande av en färdtjänstresenär.

Göteborgs kommun har listor med alla färdtjänstchaufförer. Listor som taxibolagen skickat in. Av de drygt 1000 chaufförer som Kaliber kunnat granska där, finns ett fyrtiotal förare som dömts för vålds- och sexualbrott.

– Nej  jag får ju säga att det här ser inte bra ut. Det gör det inte.

Peter Norling är chef för färdtjänsten i Göteborg.

– Med den lilla information jag har nu utifrån det här så känns det ju inte som våra trafikföretag gör de kontroller de ska göra.

Ett av trafikbolagen, Taxi Göteborg, har flera dömda chaufförer. De kontrollerar belastningsregister varje år säger VD Jonas Nilsson, men nu ska de se över sina processer och vilka krav som ska gälla.

– Vad är det som är okej och inte okej som är när det gäller de upphandlingarna och våra egna krav också, den interna moralen om man säger så.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista