Man framför skola
Martin Dalenius är rektor på Björkåsskolan. När brandlarmet gick så dök brandkåren aldrig upp. Foto: Simon Rissvik/SR

Sämre brandskydd för barn i skolpaviljonger

1:44 min

Många av kommunens temporära skolpaviljonger omfattas inte av samma brandskydd som vanliga skolbyggnader. Det visar P4 Göteborgs granskning.

– En av våra elever drog i brandlarmet. Det var första gången det hände. Vi fick en brandövning och utrymde skolan. Men brandkåren kom aldrig, och när vi hörde av oss visade det sig att larmet inte var kopplat, säger Martin Dalenius, rektor på Björkåsskolan.

Björkåsskolan är en av nära 70 grund- och förskolor i Göteborg som bedriver sin verksamhet i tillfälliga paviljonger. De inhyrda paviljongerna omfattas inte av samma försäkringskrav som stadens egna fastigheter, och därför saknar flera av dem ett så kallat automatlarm, en direktkoppling mellan brandlarm och räddningstjänst.

När P4 Göteborg begär ut en lista över vilka skolpaviljonger som är utrustade med automatlarm så visar det sig att drygt 30-tal saknar direktkoppling till räddningstjänst.

– Till skillnad från våra egna lokaler så hyr vi ju paviljongerna fullt utrustade med allt som ska vara i lokalen, säger Leif Nilsson, säkerhetssamordnare på lokalförvaltningen som hyr in de tillfälliga paviljongerna.

Paviljongleverantörerna har sina egna försäkringsbolag och är bara tvingade att installera utrymningslarm. Automatlarm går dock att ordna om skolan själv vill.

– Då får man göra en beställning hos oss så kan vi säkert lösa det med hjälp av paviljongleverantören, säger Leif Nilsson. 

På Björkåsskolan har man nu ett fungerande automatlarm, men rektor Martin Dalenius är kritisk till att det skulle behövas ett falsklarm innan man upptäckte problemet.

– Det är ju något som inte ska få hända. Det är svårt att upptäcka sådana här fel, vi måste hela tiden vara väldigt aktiva i felsökandet och åtgärdande, säger Martin Dalenius. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista