Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig koll på brandlarm i skolpaviljonger

Publicerat tisdag 28 november 2017 kl 12.00
Rektor: Jag förutsätter att det finns automatlarm
(1:22 min)
Tvådelad bild: Till vänster ett brandlarm. Till höger en skola.
Grevegårdskolan i Göteborg är en av skolpaviljonger som har automatlarm. Runt 30 skolor saknar ett sådant. Bilden på larmet är från en annan plats. Foto: Lotta Löfgren & Simon Rissvik/Sveriges Radio

Flera rektorer på paviljongskolor i Göteborg vet inte om deras brandlarm är kopplat direkt till räddningstjänsten eller inte.

Kraven på ett så kallat automatlarm skiljer sig från paviljonger och vanliga skolbyggnader och ett 30-tal paviljonger saknar den här typen av larm enligt uppgifter från räddningstjänsten. 

Såhär lät det när P4 Göteborg ringde tre rektorer på tre olika skolor som bedriver sin verksamhet i paviljonger:

– Det borde ju vara kopplat, absolut, säger en rektor.

– Det förutsätter jag, men det tål ju att dubbelkollas om det verkligen stämmer, säger en av rektorerna. 

– Det är klart att när du ringer och ställer den frågan så rör det upp myror i huvudet. Jag måste såklart kolla det här, säger en tredje rektor. 

Samtliga rektorer som P4 Göteborg varit i kontakt med kan utan problem redogöra för brandövningar, utrymningsvägar och återsamlingsplatser på sina respektive paviljongskolor.

Men på frågan om deras larm är direktkopplat till räddningstjänsten är det flera som tvekar. Som P4 Göteborg rapporterat så saknar ett 30-tal av alla paviljongskolor automatlarm som gör att räddningstjänsten larmas direkt vid en brand.

Flera rektorer vittnar om att det uppstått en gråzon med frågor om vem som har ansvar för vad när det gäller förvaltningen av paviljongerna. Men på lokalförvaltningen, som hyr in paviljongerna, säger säkerhetssamordnaren Leif Nilsson att riktlinjerna är tydliga.

– Kunskapsluckor kan ju finnas men stadens riktlinjer för det systematiska brandskyddsarbetet säger att verksamhetsutövaren och den som äger lokalerna som delar på ansvaret för brandskyddet, säger han. 

En av paviljongerna som har automatlarm är Grevegårdsskolan, och rektor Ann-Charlotte Robb är förvånad över att automatlarm inte är standard på alla skolor.

– Det är sådan man förutsätter att man har. Det är så det ska vara. Jag trodde inte det var något man behövde bekymra sig om, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".