Ett diagram som visar på ökning.
Kommunens inhyrda skolpaviljonger blir allt fler. En dyr historia för kommunen. Foto: Sveriges Radio

Dyra skolpaviljonger väntas bli fler

1:40 min

Göteborgs inhyrda skolpaviljonger blir allt fler och dyrare för kommunen. Skolpaviljongerna har kostat Göteborgs stad över 270 miljoner kronor sedan 2011.

 – Jag tycker att paviljongerna har fungerat väl för undervisningen. Utmaningen har varit att vi har blivit fler för varje år. Just nu är vi 400  elever, paviljongen är byggd för 200 elever, säger Ann-Charlotte Robb, rektor på Grevegårdsskolan. 

Det är sista terminen som eleverna på Grevegårdsskolan undervisas i tvåvåningspaviljongerna. I Januari flyttar man in i nybyggda lokaler.

Svårigheter att hitta lämpliga tomter för permanenta lokaler och detaljplaner som drar ut på tiden har gjort de tillfälliga skolpaviljongerna allt vanligare i Göteborg.

– Ambitionen är att undvika det. Det är den sista lösningen vi måste ta till när vi inte kan lösa det på annat sätt, säger Johan Nyström på stadsledningskontoret.

Idag har Göteborgs Stad drygt 4 000 platser inom för- och grundskola där verksamhet bedrivs i tillfälliga paviljonger och hyreskostnaderna har ökat snabbt, i år väntas notan landa på drygt 70 miljoner kronor, 2011 var kostnaden 10 miljoner.

– Det är en väldigt dyr lösning. Vi måste minska det här för i längden är det alldeles för mycket pengar som rinner iväg, säger Johan Nyström. 

Johan Nyström menar att trenden kommer att vända, men först ökar antalet paviljonger något under nästa år

Ann-Charlotte Robb, rektor på Grevegårdsskolan tycker att paviljongerna är en symbol för vår tids syn på skolan.

– Om man jämför med alla gamla läroverk och skolor med aula och annan utrustning så är det klar skillnad. Man ser ju hur dagens samhälle ser på skola, säger Ann-Charlotte Robb.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista