En lista på anmälda fel. Till höger en skolpaviljong.
1 av 2
Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio
Skolgården är en lerig gräsmatta.
2 av 2
Eleverna på Björkåsskolan i Göteborg får leka på en provisorisk skolgård intill paviljongerna. Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio
SKOLA

Tusentals felanmälningar på paviljongskolor

Rektor: Det är en uppsjö av saker som inte fungerar
1:31 min

Lunch i klassrummet, dålig ventilation och brist på utemiljöer där barnen kan leka. Det är vardag för många paviljongskolor.

– Eftersom vi inte har en skolgård och delar parken med många andra så har vi nu köpt i västar till barnen, säger Martin Dalenius, rektor på Björkåsskolan. 

Västarna ska göra det lättare för lärarna att hålla koll på barnen.

– Vi upptäcker problem och får åtgärda dem, säger han. 

I väntan på nya lokaler bedrivs skolverksamheten sedan två år i paviljonger. Och det har varit en period med hel del utmaningar.

– Det är saker som inte fungerar. Nätverk hade vi inte under första månaden, det kan vara element som inte är inkopplade. Det är en uppsjö av saker som inte fungerar, säger han. 

P4 Göteborg har begärt ut alla felanmälningar kopplade till stadens skolpaviljonger sedan 2011, det handlar om tusentals anmälningar om dålig ventilation, problem med värme och avlopp.

Flest felanmälningar, 600 stycken har Grevegårdsskolan i Västra Frölunda gjort. Rektorn Ann-Charlotte Robb tycker inte att själva undervisningen blivit lidande men säger att det ofta uppstår frågor kring vem som har ansvaret att åtgärda problemen, skolan, paviljongleverantören eller lokalförvaltningen.

– Vem ska göra vad? Man står som verksamhetsutövare i mitten mellan lokalförvaltningen och leverantören och får förhålla sig till att de ibland skyller på varandra, säger Ann-Charlotte Robb.  

HÖR MER: P4 Göteborg granskar

Dyra skolpaviljonger väntas bli fler

Sämre brandskydd för barn i skolpaviljonger

Dålig koll på brandlarm i skolpaviljonger

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".