Ett mejl om gratisbiljetter till fotbollsmatch.
1 av 3
Foto: Ur anmälan.
Ett mejl om att få gratis giveaways
2 av 3
Foto: Ur anmälan.
Ett mejl om möten och dricka öl
3 av 3
Foto: Ur anmälan.
INTRASERVICE

Mututredning av kommunal chef avskrivs

Sten Lillieström: De möts i barer
1:33 min

En högt uppsatt chef på förvaltningen Intraservice har anmälts till åklagare efter att ha haft nära kontakt med leverantörer. Anmälan har nu avskrivits.

Underlaget till anmälan har varit bland annat en lång rad mailkonversationer mellan chefen och leverantören ATEA som just nu ingår i en av de största mutskandalerna någonsin i Danmark.

Mailen visar bland annat hur chefen direkt frågar leverantören om fribiljetter till fotbollsmatcher, som han också går på. Han frågar också om biljetter till grannen. Han frågar i ett annat mail om det finns några "giveaways".

En månad senare tilldelar chefen ATEA ett kontrakt värt 26 miljoner.

Stadsledningskontoret bedömer att ATEA har under 2014 till våren 2017 levererat IT-tjänster och varor för sammanlagt 290 miljoner kronor, men den verkliga summan är ännu högre. Den som attesterar 60-talet av inköpen är samma chef, som är avstängd från sin tjänst.

I mailen framgår hur chefen sitter i barer tillsammans med leverantören och även i samband med nya kontrakt. De äter också lunch och frukost ihop.

Leverantören föreslår också resor utomlands. Bland annat frågar de om chefen är sugen på London i december.

Vid en resa till Barcelona beskriver leverantören hur tanken är att de ska fortsätta kvällen på Barcelonas populäraste natt-klubbar. Vid en annan resa föreslås att de ska hitta ytterligare ett event så att de kan övernatta en natt till.

ATEA anordnar också ett eget event där de bjuder på mat och dryck.

Men åklagare vid riksenheten mot korruption har nu beslutat att inte inleda förundersökning. Det här för är att det inte finns tillräcklig anledning att anta att brott begåtts, enligt beslutet.

Åklagaren Johan Lindmark kan idag inte kommentera beslutet närmare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".