Fyra kvinnor
Fatima Zohna El HilAli serviceassistent, Christina Änglehed områdeschef , Lilly Engström boende, Maja Klein handledare. Foto: Hasse Andersson/Sveriges Radio

Lyckat grepp med serviceassistenter

Fatima: Jag är jättenöjd
2:55 min

Det är för få som vill bli undersköterska. Därför ska den nya yrkesgruppen serviceassistenter serva äldreomsorgen med mathantering, tvätt och städning.

Serviceassistenter är en ny yrkesgrupp sedan ett år tillbaka. En serviceassistent arbetar med städning, tvätt, inköp och mathantering inom äldreomsorgen. Det frigör tid för undersköterskorna som får större möjligheter att utföra sina egna arbetsuppgifter. Nio serviceassistenter har börjat jobba vid Altplatsens äldreboende i Frölunda.  

– Det är för få som söker till utbildningar för att bli undersköterska. Därför undersökte vi om vissa sysslor kunde göras av andra. Därav serviceassistenter. Vi har erbjudit människor som stått utanför arbetsmarknaden att bli utbildade och nu är nio personer igång och jobbar, säger Christina Änglehed, områdeschef för äldreboende i Askim-Högsbo-Frölunda.

– Jag började för ett år sedan. Det lät spännande så jag tackade ja och jag är jättenöjd, säger serviceassistenten Fatima Zohna El HilAli .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".