Två glada kvinnor
Hana Dobsicek Trefna från Chalmers och Anna Reymer från Göteborgs universitet får forskningsanslag från Hasselbladsstiftelsen på en miljon vardera. Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio

Kvinnliga forskare får miljonanslag

"Det känns underbart"
2:44 min

I dag delar Hasselbladsstiftelsen ut två forskningsanslag på en miljon vardera till två kvinnliga forskare från Chalmers och Göteborgs universitet.

Forskningsbidraget delas ut för att fler kvinnor ska stanna kvar inom forskningsvärlden och kunna satsa på sin forskning.

Det är Hana Dobsicek Trefna som är forskarassistent i forskargruppen Biomedicinsk elektromagnetik på Chalmers och Anna Reymer som är forskare vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet som idag tilldelas forskningsanslag på en miljon kronor vardera. 

– Vi är väldigt tacksamma inom min forskningsgrupp. Det här betyder att vi kan ta vår forskning snabbare till kliniskt bruk, säger Hana som forskar för att få fram effektivare behandling av cancertumörer. 

– Det känns underbart. När jag fick veta att jag fick detta priset började jag hoppa som ett barn. Det betyder väldigt mycket för mig som ung kvinnlig forskare, säger Anna.

Hon studerar DNA-transkription och ska använda en del av pengarna till att besöka Nobelpristagaren professor Michael Levitt vid Institutionen för strukturell biologi vid Stanford university i USA. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".