Skylt där det står Intraservice
Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Intraservice utreder chef efter avslöjanden

2:52 min

Efter rapporteringen om nöjesbetonade resor och barrundor med leverantörer så startar förvaltningsledningen för Intraservice i Göteborgs stad en arbetsrättslig utredning.

Stadsrevisionen gav i oktober svidande kritik mot hur nämnden för Intraservice efter att ha granskat 20 utlandsresor

Revisorerna konstaterade att utlandsresor som kommunens IT-verksamhet gjort beslutats på felaktigt sätt, att nyttan inte går att kontrollera, att återrapporteringen ofta saknas och att nöjesdelen i nära anslutning till resorna är betydande. Idag meddelar ledningen för Intraservice att man startar en utredning. 

– Vi gör en större genomlysning av Intraservice för att se om vad som behöver stärkas i den interna kontrollen så att det här inte kan hända igen, säger Håkan Sundkvist som är verksamhetschef. 

Igår berättade P4 Göteborg om en annan kommunal chef inom IT-verksamheten som haft en nära relation med en leverantör av IT-tjänster och hårdvara. De båda männen ska ha umgåtts på barer och på resor. En utredning om misstänkt mutbrott har lagts ner av åklagare, men mannens hantering av leverantören ska granskas internt. 

De avtal på miljonbelopp som skrivits mellan chefen och leverantören rullar på tillsvidare.  

– De grundar sig i ramavtalen som vi har i hela staden, men den fortsatta hanteringen av leverantören måste vi fortsätta utreda ihop med stadsjuristerna och juristerna på upphandlingsenheten, säger Petra Bengelsdorff, stabchef på Intraservice. 

Det finns inte skäl juridiskt att säga stopp och belägg för de här avtalen? 

Nej, det gör det inte, säger hon.  

Sedan den olämpliga mejlkontakten mellan chefen och leverantören uppdagats har ingen annan anbudsgivare hört av sig, vilket Bengelsdorff inte utesluter kommer att ske.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista