En man med grått hår och en kvinna med långt brunt hår i en radiostudio med hörlurar på sig.
Socialdemokratiska kommunalråden Mariya Voyvodova som är ansvarig för Mänskliga rättigheter och Jonas Attenius ansvarig för personalfrågor. Foto: Peo Wenander/Sveriges Radio

Satsning ska motverka trakasserier i Göteborgs stad

1:13 min

Efter de vittnesmål om sexuella trakasserier från olika branscher så vill nu göteborgspolitiker komma åt problem bland stadens 55 000 anställda.

Socialdemokratiska kommunalrådet Mariya Voyvodova försöker nu i samarbete med fackförbunden se till att fler fall upptäcks.

– Vi kanske behöver titta på kompetenshöjande insatser både som är riktade mot medarbetare men också chefer. Det handlar om att chefer ska ta sitt ansvar och se till att ha en tillåtande arbetsmiljö så att man vågar anmäla, säger hon. 

Göteborgs stad har redan handlingsplaner för det arbetet, berättar hon, men understryker att det behövs skapa en medvetenhet om att man kan anmäla. 

– Det är inte så att vi har brist på planer, det finns styrdokument. Vi har också olika planer och olika program. Men vi måste se till också att skapa en diskussion.

En visselblåsarfunktion?

Ja, det kan också vara ett alternativ, säger Mariya Voyvodova. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista