Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Christian Ziser Fridaskolan
Christian Ziser är kock på Fridaskolan i Göteborg. Foto: Emilie Lindholm/Sveriges Radio

Fridaskolan först med att sälja överbliven mat

Christian Ziser, kock: Hellre att maten får mätta en mage till än komposten
3:38 min

Fridaskolan i Göteborg är den första skolan i Sverige som börjat sälja överbliven skolmat i ställtet för att slänga den. Detta för att minska matsvinnet och göra något bra för miljön.

Det är via appen"Resq club" som restauranger - och nu även skolor - kan sälja överbliven mat i stället för att den hamnar i soporna. 

Christian Ziser arbetar som kock i Fridaskolans restaurangkök och är en av initiativtagarna till den nya satsningen på att minska matsvinnet.

– Hellre att maten får mätta en mage till än att den får mätta komposten, där gör den ju ingen nytta. 

Samtidigt är det ett sätt att få tillbaka en del av skolpengen som kan investeras om på nytt.

– Jag ser bara fördelar i detta. Det vi slänger är ju pengar som vi skulle kunna göra något mycket bättre för och även om det inte är några jättestora pengar så får vi tillbaka lite grann i alla fall. Det känns bra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".