Våldtäkter ska utredas snabbare

1:26 min

Göteborgspolisen satsar nu på att utreda våldtäktsbrott som blivit liggande på grund av andra grova brott.

Genom att fördela våldtäktsutredningarna över de fem lokalpolisområdena i Göteborg hoppas Erik Nord chef för polisen i Storgöteborg att fler leder till åtal:
– Det här är ju angelägna ärenden som inte ska bli liggande, säger han.

Idag finns omkring 150 våldtäktsärenden hos polisens sektion för grova brott.
Utredningar som ofta får stå tillbaka när andra grova brott måste prioriteras. Men i väntan på regeringens satsning på fler resurser till polisen utbildas nu områdespoliser för att utreda våldtäktsbrotten från och med 2018.

Göteborgspolisen har kritiserats för att få fall utretts och lett till åtal, och att våldtäktsutredningarna fått stå tillbaka för till exempel gängkriminaliteten. Idag leder bara 12 procent till åtal men nu hoppas Erik Nord på en förbättring:

– Vi har varit uppe i 20 procent och det är det första målet vi ska ha. Vi ska inte sätta några specifika mål, men vi ska bli bättre, säger han.

De fem lokalpolisområdena i Göteborg får inte mer resurser för att utreda våldtäkterna vilket betyder att stölder och skadegörelseärendena nog får stå tillbaka säger Erik Nord.

– Jag tror de flesta ställer upp på den prioriteringen.

Polisområde Storgöteborg

  • Fem lokalpolisområden: City, Syd, Hisingen, Nordost och Kungälv-Ale. 
  • 25-30 våldtäktsanmälningar/månad kommer att fördelas, flest i City. 
  • Brott som rör minderåriga kommer att ligga kvar på grova brottssektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.