veckotips
Författaren Johannes Anyuru, Naima Palmaer som spelar Lima i SVT:s julkalender "Jakten på tidskristallen" och artisten Miss Li. Foto: Dan Hansson / SvD / TT, SVT, Pressbild.

Veckans tips från Kulturnytt i P4!

Kulturnytt i P4 går in i adventshelgen med kulturtips som verkligen lyser upp och värmer.

Först TV:

Äntligen är det dags att öppna första luckan i SVT:s Julkalender "Jakten på Tidskristallen", ett magiskt rymdäventyr som doftar åttiotalsfilm och science fiction.
Det handlar om tiden som är trasig och som kommer att stanna dagen före julafton, ve och fasa, om inte utvalda Asrin, Lima och Max, lyckas ta sig till universums mittpunkt och laga den. Till sin hjälp har de en smått galen professor som spelas av julkalenderveteranen Eva Rydberg, och Rikard Wolff gör den diaboliske rymdskurken Dr Ruben, med absolut tonträff i sitt livs allra sista roll.

MUSIK:
Miss Li:s låt "Bonfire" är troligen en av årets mest spelade här i P4 och kom redan förra året, men först nu är hennes nya platta "A woman's guide to survival" här och den ruvar på ännu fler hits:
Låten "Pressure" skulle kunna beskrivas som Triphop-aktig, och detta är ett album där hon gått över till mer beats men där det är mycket svärta i sången.

BOK:
I måndags delades Augustpriset ut och i år vann något så ovanligt som en science fiction. Det är författaren och poeten Johannes Anyuru som skrivit "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar".
Det här är en mörk bok som börjar med ett terrorattentat i en bokhandel i Göteborg men det utspelar sig i ett Sverige i en framtid där människor får skriva kontrakt för att visa att de inte är Sverigefiender.
Det här är en dystopi (en mörk framtidsberättelse) i samma anda som Karin Boyes klassiker "Kallocain" med ett varsamt språk, men hisnande tankar om var framtiden är på väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista